documentarist 2015: II. gun




Stefan Jarl ile güne başladık. Açıkçası biraz apokaliptik, duyarcı bir film, fakat kimyasal kuşatılmışlık ve insan türünün biyolojik evrimine dair tezleriyle film dikkat çekiciydi. Özellikle yaygın kullanılan kimi kimyasalların (alev geciktirici, su kaydırıcı, plastik yumuşatıcı vb) biyogenital fonksiyonlara, hormon rejimlerine etkisi, cinsiyet mutasyonları gibi fantastik sonuçları açısından dikkat çekiciydi. Epey ticari tv belgeseli havası sıksa da kendini seyrettiren bir yapım.



Klasik belgesel anlatısının epey dışında, Gaspar Noe kafasıyla, üst sesiyle tripten tribe koşan, yer yer Ghosts of Cite Soleil tedirginliği yaşatan aşırı pornografik kamerasıyla bir mülteci dramı. Estetik yaklaşımındaki özgünlük, filmin tartışmasındaki eksikliği gölgelese de sömürgecilik tarihinden bağımsız mültecilik anlatıları benim için pek heyecan verici değil. Yine de ilginç film



Eichman yargılamalarından sonra kameranın pek çok kez mahkeme salonlarına girdiğine tanıklık ettik. Bu sefer soykırıma maruz kalanlar ise Çingeneler. Film Avrupa'nın tamamında artan, Doğu'sunda ise Çingenelere yönelen ırkçı saldırılarına faillerinden dördünün yaklaşık 3 yıl süren yargılamalarına tanıklık ediyor. Neredeyse tamamı mahkeme salonunda geçen -keşke dış çekimler hiç olmasaymış- film iyi bir kurgu ve sıkı kamera takipleriyle adeta bir polisiye gerilim kurgusuyla yargının bütün gerilimini, hukukun dehlizlerini, suçun, suçlunun ve adaletin tesisini tartışmaya açmayı başarıyor. Son derece dürüst ve başarılı bir çalışma, kaçırmamak lazım.

Ett känsligare universum trailer from Lisa Partby on Vimeo.

Günün son filmi 80'lerin meşhur İsveçli kadın punk grubu Tant Strul solisti Kajsa Grytt üzerine bir porte. Yaşlı bir punkçının kadınlık, sanatçılık ve kendini ortaya koyma deneyimlerinde gezinen film, dürüst bir sanatçı portresi ortaya koymanın yanı sıra yaşlanmak ve kadınlık deneyimleri üzerine de ilginç gözlemlerde bulunuyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eylül

Hakikati söylemek, toplumu savunmak

düğün ve nikahlara neden icabet etmiyorum